Συνεντευξεις

Ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο μιλάει στο Gynaika.gr – Ευάγγελος Κατσιούλης

Καλησπέρα κ. Κατσιούλη, αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε για το Gynaika.gr!
 
Τυπικά θα αναφέρω για όσους δεν γνωρίζουν ότι έχετε αναγνωριστεί ως ένας από τους 5 πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο (με βάση τις μετρήσεις IQ-198).
 
Gynaika.gr: Μπορούμε να μιλάμε στον Ενικό?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Χαρά και δική μου για την ευκαιρία επικοινωνίας μαζί σας και με το κοινό σας. Όσο για την αναφορά περί της αναγνώρισής μου, ήθελα να διευκρινίσω πως η συγκεκριμένη κατάταξη διαμορφώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από όσους έχουν κάνει κάποια δοκιμασία νοημοσύνης, οπότε και δεν λαμβάνει υπόψιν τους περισσότερους που δεν μπήκαν σε αυτήν την διαδικασία. Δεδομένης αυτής της πληροφορίας, αντιλαμβάνεστε πως είναι μια ασταθής γενίκευση η δήλωση περί των πιο έξυπνων ανθρώπων. Ίσως να μπορούσε να αντικατασταθεί από την δήλωση περί των ανθρώπων που έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις σε δοκιμασίες νοημοσύνης. Τώρα που ‘έπεσα’ λίγο, μπορούμε πλέον να μιλάμε στον ενικό…
 
Gynaika.gr: Η διάκριση αυτή -εκτός του ότι μας κάνει περήφανους ως Έλληνες- σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο σε έχει βοηθήσει?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Αυτή η Ελληνική περηφάνεια σε διακρίσεις των Ελλήνων μου φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική. Ήταν η Ελλάδα η αιτία και αφορμή που χρειάστηκε να μετοικήσω για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό και από την εμπειρία ζωής μου εκεί διαπίστωσα πως δεν στηρίζουν την δική τους εθνική περηφάνεια στους διακριθέντες ημεδαπούς. Τονίζω την συγκεκριμένη διαφοροποίηση των Ελλήνων ως πιθανά ενδεικτικής της ανάγκης ανάδειξης και διάκρισης των σύγχρονων κατοίκων αυτού του τόπου είτε κατά συνέχεια των ασύμμετρα με τους τωρινούς ενδόξων προγόνων μας, είτε ένεκα της συγκριτικά με άλλα έθνη υπολειπόμενης πορείας και τρέχουσας κατάστασής μας.
 
Όσον αφορά την ερώτησή σου, η διάκριση αυτή δημιούργησε πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες και συνεργασίες εκτός των συνόρων της Ελλάδας και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις εντός των συνόρων.
 
Όπως γνωρίζεις, είμαι Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπευτής και η ιδιαίτερη φύση της επαγγελματικής μου ιδιότητας σε συνδιασμό με την συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί πόλο έλξης, αναδίδει μυστήριο και προκαλεί την περιέργεια άμεσα και έμμεσα ενδιαφερομένων.
 
Σχετική με τη νοημοσύνη και την χαρισματικότητα είναι και η λειτουργία της εθελοντικής ομάδας Ανάδειξη, που έχω ιδρύσει, η οποία εστιάζει στην υποστήριξη και συμβουλευτική παιδιών και γονέων.
 
Επιπρόσθετα, εδώ και 14 χρόνια έχω ιδρύσει ένα διεθνή οργανισμό, ο οποίος αξιολογεί και υποστηρίζει επαγγελματικά άτομα με υψηλές νοητικές επιδόσεις. Ο οργανισμός αυτός αναπτύσσεται στα πλαίσια συνεργασίας μας με υψηλά ιστάμενους παράγοντες από τη Μέση Ανατολή. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και 7 κοινότητες υψηλής νοημοσύνης που έχω συστήσει, οι οποίες επικεντρώνονται στην επικοινωνία, έκφραση και επαγγελματική αξιοποίηση των ικανοτήτων των μελών.
 
Από την άλλη, έχουν αυξηθεί πολύ τα emails που παίρνω κάθε μέρα, όπως και έχουν εμφανιστεί πολλοί που με ρωτάνε τί είναι ο Θεός, τί μπορούν να κάνουν για να βγάλουν εύκολα χρήματα, πώς μπορούν να αυξήσουν το IQ τους και άλλα αντίστοιχα χαριτωμένα.
 
Gynaika.gr: Η οικογένεια και οι φίλοι σου πώς αντιμετώπισαν αυτές τις διακρίσεις σου?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Τις ‘αντιμετώπισαν’ με επιείκια. Όπως φαντάζεσαι, οι γονείς μου, όταν πήραν κάποτε, παλιά, την απόφαση να με κάνουν, δεν είχαν υπόψιν τους να κάνουν έναν από τους ‘5 πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο’. Χάρηκαν και μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό της κατάταξης, αλλά δεν αλλοιώθηκε η άποψη που είχαν για μένα. Καλώς ή κακώς, και για το δεύτερο δεν είμαι σίγουρος, κόπιασα για να στηρίξω την συνείδηση εαυτού και την αυτοπεποίθησή μου σε πιο θεμελιώδεις βάσεις από τα αποτελέσματα σε δοκιμασίες νοημοσύνης. Οι γονείς μου πάντως είχαν ήδη δει πως τα πάω καλά με γνωστικά θέματα, μια και σε μικρότερες ηλικίες είχα διακριθεί στα Μαθηματικά σε διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας το 1990 και στη Φυσική στις Πανελλήνιες του 1993. Οι δε φίλοι, εξ’ ορισμού, χάρηκαν. Επειδή με ρωτάς για τους οικείους, να σου πω πως υπήρχαν και κάποια λίγα άτομα πέραν των οικείων που είχαν μια περίεργη στάση στα συγκεκριμένα νέα. Με άλλα λόγια, χρήσιμη από μια τέτοια διάκριση μπορεί να είναι μια επανεκτίμηση των ανθρώπων γύρω σου ανάλογα με το πώς μεταλλάσουν την εκτίμησή τους στο πρόσωπό σου. Τώρα μόλις σου έκανα μια προβολή.
 
Gynaika.gr: Για ένα καλύτερο μέλλον οι περισσότερο νέοι πλέον επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Ενώ εσύ επέλεξες Ελλάδα. Ποια η άποψη σου όμως… Η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Ωραία ερώτηση. Θα είναι και η απάντηση ωραία; Καταλαβαίνω γιατί πολλοί και ειδικά νέοι θέλουν να φύγουν. Ζητάνε ευκαιρίες για να ζήσουν όπως θέλουν, που εδώ δεν υπάρχουν. Αντί να κάθονται και να μαλλιοτραβιούνται με την προηγούμενη γενιά και τις αποφάσεις της που έφεραν τον τόπο εδώ, επιλέγουν τον δρόμο της προσωπικής τους εξέλιξης. Δεν θέλουν να ζουν ως παράσιτα εδώ, μεμψίμοιροι και ατυχήσαντες και ζητάνε το απλό: ένα πλαίσιο στο οποίο θα έχουν θέση και μια κοινωνική λειτουργία που θα τους φτιάξει την διάθεση. Παρουσίασες μια απόλυτη θέση, την άποψη πως εγώ επέλεξα Ελλάδα. Στην ψυχή, ναι, νιώθω Έλληνας, πολύ περισσότερο από όσο μπορώ να δείξω. Η παραμονή μου στην Ελλάδα σήμερα έχει να κάνει με συγκεκριμένα προσωπικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά σχέδια. Αμα τη ολοκληρώση τους, θα επανατοποθετηθώ και εγώ στο ερώτημα για το πού και πώς μπορώ να έχω αυτά που επιθυμώ. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν είναι πολύ φιλική για όποιον μένει παραπάνω από λίγες μέρες εδώ. Εννοώ πως οι τουρίστες μια χαρά περνάνε γιατί δεν εμπλέκονται σε μια παράδοξη λειτουργία του κοινωνικού ιστού, στην ατέρμονη γραφειοκρατεία και στον καταφανή και κοινότοπο διάχυτο αρνητισμό, ειδικά των τελευταίων ετών. Συμφωνώ και εγώ πως έχουμε από τις καλύτερες παγκοσμίως θάλασσες και παραλίες και ως προς αυτό και εγώ στην Ελλάδα θέλω να κάνω διακοπές. Αλλά άλλο οι διακοπές και άλλο οι περικοπές που προκαλούν ανακοπές. Να σου θυμήσω πως η συζήτηση περί μη φιλικής Ελλάδας δεν είναι καινούρια και πως εδώ και πολλά χρόνια η κατάσταση είναι η ίδια και είναι αυτή.
 
Gynaika.gr: Είχες κάποιον ως πρότυπο ξεκινώντας την καριέρα σου?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Δεν θεωρώ πως έχω ‘καταφέρει’ κάτι προς κάποια κατεύθυνση, η οποία θα απαιτούσε την παρουσία προτύπου-στόχου. Ο μόνος στόχος μου ανέκαθεν ήταν και είναι η ευτυχία στην ζωή και για αυτόν τον στόχο δεν χρειάζεται κανείς κανένα πρότυπο, ίσως μόνο μια σχετικά καλή μνήμη και ένα καθρέφτη όταν γελάει. Οποιοδήποτε εξωτερικό πρότυπο μπορεί να αποπροσανατολίσει τα εσωτερικά κίνητρα και να αποσυντονίσει από τους ιδιαίτερους και προσωπικούς στόχους καθενός. Όσον αφορά την καριέρα μου ως Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, ο στόχος μου είναι να καταλάβω, ένα βήμα πιο πέρα από όσα λένε τα βιβλία και οι επιστημονικές αναφορές, το μυστήριο της ψυχής. Είναι μια πολυδιάστατη έννοια για την οποία έχουν μιλήσει Φιλόσοφοι, Ψυχολόγοι, Καθηγητές, Γιατροί, οι γιαγιάδες μας και ο καθένας. Όλοι μπορούν να πουν πολλά, αλλά κανείς δεν ξέρει τί είναι. Όσο για την Ψυχιατρική, καλούμαστε να θεραπεύσουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε τί είναι. Αυτός ήταν και ο λόγος που πέραν από την Ιατρική και την Ιατρική Πληροφορική είχα και μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλοσοφία, προκειμένου να προσεγγίσω το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα την ψυχή.
 
Gynaika.gr: Δημιούργησες και μια κοινότητα, την «Ανάδειξη» (www.aaaa.gr).
Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για αυτή την κοινότητα?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Η Ανάδειξη είναι μια ομάδα εθελοντικής βάσης και ασχολείται με την υποστήριξη νέων και γονέων. Στα πλαίσια λειτουργίας της ομάδας μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση διαφόρων πεδίων της προσωπικότητας του νέου συμπεριλαμβανομένων της χαρισματικότητας και της νοημοσύνης. Η εκτίμηση αποσκοπεί στην ανίχνευση δυνατοτήτων, αλλά και αδυναμιών και στην πρόταση περαιτέρω συμβουλευτικής και υποστήριξης του νέου και των γονιών. Ελπίζουμε να καταφέρουμε σύντομα να αναπτύξουμε την Ψυχολογική υποστήριξη και την επαγγελματική συμβουλευτική για να στηρίξουμε περισσότερο την γενιά που έρχεται. Νομίζω πως το χρειάζεται.
 
Gynaika.gr: Είναι κάτι αντίστοιχο της MENSA ή έχει διαφορετικούς στόχους και τρόπο λειτουργίας?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Η Ανάδειξη, Ακαδημία Ανώτερης Αξιολόγησης (www.aaaa.gr) είναι μια εθελοντική ομάδα, όπου οι συνεργάτες μας είναι όλοι εθελοντές, κυρίως ψυχολόγοι και εκπαιδευτές. Στόχος της ομάδας είναι οι νέοι και η υποστήριξή τους. Βασικά πεδία ενδιαφέροντος είναι οι ικανότητες που έχει ο νέος, η προσωπικότητα, η χαρισματικότητα και η νοημοσύνη. Τα μέλη μας είναι πρωτίστως νέοι και δεν έχουμε κριτήρια αποκλεισμού για τα μέλη μας. Η Μένσα είναι μια κοινότητα της οποίας τα μέλη απαραίτητα έχουν υψηλή επίδοση νοημοσύνης.
Αντίστοιχες κοινότητες υψηλής νοημοσύνης έχω ιδρύσει από το 2001 και είναι οι ακόλουθες:
 
QIQ Society – http://Q.IQsociety.org – Απαιτείται IQ 124, sd 24
GRIQ Society – http://Q.IQsociety.org – Απαιτείται IQ 148, sd 24
CIVIQ Society – http://Q.IQsociety.org – Απαιτείται IQ 172, sd 24
HELLIQ Society – http://Q.IQsociety.org – Απαιτείται IQ 196, sd 24
OLYMPIQ Society – http://Q.IQsociety.org – Απαιτείται IQ 220, sd 24
IQID Child Society – http://Q.IQsociety.org – Απαιτείται IQ 148, sd 24
ΕΛΥΝ (Ελληνική Λέσχη Υψηλής Νοημοσύνης) – http://IQsociety.GR – Απαιτείται IQ 148, sd 24
 
Οι κοινότητες αυτές είναι μέλη του Παγκοσμίου Δικτύου Νοημοσύνης – World Intelligence Network (WIN) – http://IQsociety.org
 
Είναι τρεις ερωτήσεις που μας αρέσει να κάνουμε πάντα στις συνεντεύξεις μας…
 
Gynaika.gr: Τι είναι αυτό που κάνει ένα άνθρωπο ευτυχισμένο?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Αν απαντήσω σύμφωνα με τον Freud, η ικανοποίηση των ενορμήσεών του, ένα Εγώ παρόν με ένα Υπερεγώ απόν. Αν απαντήσω σύμφωνα με τον Maslow, η ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως τροφή, σεξ, ασφάλεια, κοινωνικότητα, επικοινωνία και αυτοπραγμάτωση. Αν απαντήσω σύμφωνα με τον Yalom, η αντίληψη και συνειδητοποίηση πως ήρθαμε μόνοι μας και θα φύγουμε μόνοι μας. Αν απαντήσω σύμφωνα με τον Frankl, η αναζήτηση νοήματος στην ζωή. Και αφού όλοι αυτοί οι μεγάλοι είπαν και ελάλησαν, αν απαντήσω σύμφωνα με εμένα, μια ηλιόλουστη μέρα στην αυλή του πέτρινου σπιτιού μου πάνω από το κύμα αγκαλιά με την αγαπημένη μου να βλέπω τα χαμόγελα των παιδιών μου.
 
Gynaika.gr: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει και σε βοήθησε ως άνθρωπο?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Ζήσε το σήμερα σα να μην υπάρχει το αύριο (και να προσθέσω: και σα να μην υπήρχε το χθες).
 
Gynaika.gr: Κλείνοντας πες μας… Πώς/πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια?
 
Ευάγγελος Κατσιούλης: Αν ήξερα θα έκανα σίγουρα λιγότερα από όσα κάνω 10 χρόνια πριν από την στιγμή που με ρωτάς. Μελλοντολόγος δεν είμαι και μου φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα η ζωή όταν πηγαίνεις προς το άγνωστο. Ελπίζω και μου εύχομαι να είμαι πιο κοντά σε ό,τι με κάνει ευτυχισμένο. Εύχομαι τα ίδια και καλύτερα και για τον καθένα.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας αφιέρωσες και σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις! Συνέχισε να μας κάνεις περήφανες-ους!!!

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.