Υγεια & Fitness

Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα; Πως αντιμετωπίζεται;

Ενδοσκοπική Διάνοιξη του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα
 
Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια συχνή, επώδυνη κατάσταση των χεριών που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου εντός του καρπιαίου σωλήνα. Ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρώνακτες λόγω υπερβολικής χρήσης των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς αλλά και σε υγιείς ενήλικες που κάνουν καθημερινή, πολύωρη και παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή γι αυτό και έχει ονομαστεί “νόσος του πληκτρολογίου”.
 
Τυπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα με τεχνική mini-open, στην οποία η τομή αν και περιορισμένης έκτασης προσεγγίζει τα 3-4 εκ. *Εικόνα 1: Τυπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα με τεχνική mini-open, στην οποία η τομή αν και περιορισμένης έκτασης προσεγγίζει τα 3-4 εκ. 
 
Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται σταδιακά και στην αρχή μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρχικά ο ασθενής αισθάνεται αιμωδίες (μουδιάσματα) και αίσθημα νυγμών (βελονιές) στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο. Επίσης εμφανίζεται πόνος και κάψιμο στο χέρι και στην περιοχή του καρπού που μπορεί να ακτινοβολεί στον αγκώνα, στον βραχίονα ή στον ώμο. Αν η κατάσταση χρονίσει και δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του μέσου νεύρου. Στα τελικά στάδια της πάθησης οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη αδυναμία με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα από τα χέρια τους καθώς δυσκολία στο χειρισμό μικρών αντικειμένων.
 
Με την ενδοσκοπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα η τομή του δέρματος εντοπίζεται στον καρπό και είναι της τάξης του 1 εκ.*Εικόνα 2: Με την ενδοσκοπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα η τομή του δέρματος εντοπίζεται στον καρπό και είναι της τάξης του 1 εκ.
 
Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι σημαντική για να αποφευχθεί η μόνιμη νευρική βλάβη. Η διάγνωση του συνδρόμου μπαίνει εύκολα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα.
 
Ειδικό χειρουργικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ενδοσκοπική διάνοιξη του συνδρόμου. Περιλαμβάνει μια μικροσκοπική κάμερα και ένα ειδικό μαχαιρίδιο.
 
*Εικόνα 3: Ειδικό χειρουργικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ενδοσκοπική διάνοιξη του συνδρόμου.  Περιλαμβάνει μια μικροσκοπική κάμερα και ένα ειδικό μαχαιρίδιο.
 
Η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης με νάρθηκες ακινητοποίησης του καρπού, τοπικές ενέσεις κορτιζόνης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν προσφέρουν οριστική θεραπεία. Η ριζική θεραπεία του συνδρόμου είναι η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα (εικ. 1).
 

Το ειδικό εργαλείο τοποθετείται εντός του καρπιαίου σωλήνα και με τη βοήθειά του γίνεται η διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου χωρίς να τραυματιστεί το δέρμα της παλάμης.*Εικόνα 4: Το ειδικό εργαλείο τοποθετείται εντός του καρπιαίου σωλήνα και με τη βοήθειά του γίνεται η διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου χωρίς να τραυματιστεί το δέρμα της παλάμης.
 
Τι είναι η Ενδοσκοπική Διάνοιξη του Καρπιαίου Σωλήνα?
 
Η Ενδοσκοπική Διάνοιξη Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια νέα χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS: minimally-invasive procedure), για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια ήπιας γενικής αναισθησίας ή με τοπική αναισθησία και απαιτεί ειδικό χειρουργικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.
 
Πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής, περίπου 1 εκατοστό (εικ. 2), στην περιοχή του καρπού δια της οποίας εισάγεται μια μικροσκοπική κάμερα (ενδοσκόπιο) και ένα ειδικό χειρουργικό μαχαιρίδιο (εικ. 3). Το ενδοσκόπιο είναι συνδεδεμένο με ένα μόνιτορ παρέχοντας στο χειρουργό ορατότητα εντός του καρπιαίου σωλήνα. Ο χειρουργός εκτελεί στη συνέχεια την απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα διατέμνοντας τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού από μέσα προς τα έξω (τεχνική inside out) αποφεύγοντας τον τραυματισμό των ιστών και του δέρματος της παλάμης.
 
Αφήνοντας ανέπαφο το δέρμα της παλάμης και μη έχοντας τομή στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ο ασθενής είναι σε θέση να κάνει χρήση του χεριού του άμεσα μετεγχειρητικά. Παρέχεται λοιπόν το πλεονέκτημα της άμεσης επιστροφής στην εργασία και στις προ του χειρουργείου δραστηριότητες. Οι ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από την ενδοσκοπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα είναι αυτοί που καθημερινά δέχονται μεγάλες πιέσεις και έρχονται σε έντονη επαφή με τις παλάμες τους. Ωστόσο επειδή όλοι μας χρησιμοποιούμε τα χέρια μας καθημερινά και η αποφυγή πίεσης στις παλάμες είναι εξαιρετικά δύσκολη, η τεχνική ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς που επιθυμούν ταχύτερη αποθεραπεία.
 
Η μέθοδος είναι εξαιρετικά ασφαλής και σύμφωνα με μελέτες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συχνότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο, όταν η τεχνική εκτελείται από χειρουργό εκπαιδευμένο στη χειρουργική της άκρας χείρας.
 
Γιατί να επιλέξω την Ενδοσκοπική Διάνοιξη του Καρπιαίου Σωλήνα?
 
– Ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική
– Ταχεία μετεγχειρητική αποθεραπεία
– Άμεση χρήση του χεριού
– Ταχεία επάνοδο στην εργασία-δραστηριότητες (σε 2-3 ημέρες)
– Αναίμακτη τεχνική (χωρίς τομή στην παλάμη)
– Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα (καμία ουλή στην παλάμη)
– Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 
Ααρών Ι. Βενουζίου (site)
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος
Χειρουργός Άνω Άκρου
Β. Όλγας 9 – Θεσσαλονίκη
Τηλ. επικοινωνίας: 6945 298 190

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.