Συνεντευξεις

Βάσια Ακαρέπη – Συνέντευξη για το Gynaika.gr

Βάσια ΑκαρέπηΚαλησπέρα Βάσια, αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρείς για το Gynaika.gr!

Καλησπέρα σας! Εγώ ευχαριστώ το Gynaika.gr για την φιλοξενία.

Πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη να ευχαριστήσουμε και τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ που μας δίνουν δώρο για τις φίλες του Gynaika.gr 3 υπογεγραμμένα βιβλία! :)
(Click εδώ για να συμμετάσχετε στην κλήρωση).

Πως σου φάνηκε η σελίδα μας?

Την παρακολουθώ λίγο καιρό, αλλά τολμώ να πω πως είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα! Έχει θέματα που ενδιαφέρουν τη σύγχρονη Ελληνίδα.

Πως αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο? Είναι μια ιστορία που «γέννησε» το μυαλό σου ή μια ιστορία που θα ήθελες να ζήσεις?

Ήταν μια ανάγκη αλλά και επιθυμία που σιγόβραζε μέσα μου για χρόνια. Από την εφηβεία και ύστερα η σχέση μου με το γράψιμο έγινε, αν θέλεις, σχέση ζωής, ψυχοθεραπεία, εκτόνωση κι ένας τρόπος να αναλύω τα συναισθήματα μου, έτσι ώστε να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου. Με τα χρόνια η επιθυμία να γράψω κάτι ολοκληρωμένο, μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, φούντωνε. Ώσπου το καλοκαίρι του ’11 εμπνεύστηκα αυτή την ιστορία. Ήταν σαν να μου ‘άνοιξε’ κάποιος το κεφάλι και να μου την έβαλε μέσα. Το μόνο που έμενε ήταν να την γράψω. Δεν θα πω πως είναι μια ιστορία που θα ήθελα να ζήσω, όμως όταν γράφεις μια ιστορία, θέλοντας και μη, παρασύρεσαι και είναι σαν να την ζεις. Και αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό.

Το βιβλίο σου λέγεται «Μια νύχτα που κράτησε χρόνια»…θέλεις να μας πεις δύο λόγια για την ιστορία που παρουσιάζεις μέσα στις σελίδες του?

Η ιστορία μιλάει για δυο ανθρώπους , άγνωστους μεταξύ τους, που έλκονται με έναν περίεργο τρόπο. Η Κασσάνδρα, συγγραφέας, μαθαίνοντας την σκληρή ιστορία του Μάρκου, που περιέχει την απώλεια της μητέρας του όταν αυτός ήταν παιδί, την εμπλοκή του με τα ναρκωτικά, τις φυλακές ανηλίκων, την αποτοξίνωση και τέλος την φυγή του από την Αθήνα με την ελπίδα ενός νέου ξεκινήματος, βρίσκει στο πρόσωπο του τον ήρωα του νέου της βιβλίου. Έναν ήρωας αληθινός, που θα της διηγηθεί όσα έζησε. Ο Μάρκος από την πλευρά του βρίσκει σε εκείνη, και στη ‘’συνεργασία’’ τους, έναν καθρέφτη για να δει την ζωή του κατάματα, να καταλάβει τα σφάλματα του, τις λάθος επιλογές του και να λυτρωθεί από τις ενοχές του. Το παράξενο ραντεβού που τους ορίζει η μοίρα τους, φέρνει αποκαλύψεις που είναι και για τους δυο επώδυνες αλλά λυτρωτικές! Μέσα από την διαδρομή για την ολοκλήρωση του βιβλίου, οι δυο τους ερωτεύονται, αναλύονται, αποδομούν τους φόβους τους, και ενδυναμώνονται…μέχρι τη στιγμή που…Αλλά καλύτερα να μην σας πω άλλα!

Θέλεις να περάσεις κάποιο «μήνυμα» στους αναγνώστες του βιβλίου σου? Γιατί πιστεύεις ότι θα πρέπει να το διαβάσει κάποιος?

Φυσικά! Δεν θα έγραφα ποτέ τίποτα που να μην μεταδίδει με κάποιο τρόπο, αισιόδοξα μηνύματα. Φαίνεται και από τα blogs μου η αθεράπευτη αισιοδοξία μου…Λοιπόν, πέρα από το αστείο, ισχύει! Στο βιβλίο ήθελα να περάσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, πως ότι κι αν έχει γίνει στη ζωή μας, όσο σκληρό κι αν είναι, ποτέ δεν είναι αργά να επαναπροσδιορίσουμε τους χάρτες μας, και να πάρουμε νέο δρόμο. Συγχωρώντας τον εαυτό μας και τους άλλους, καθαρίζουμε την ψυχή μας από πληγές και χαράζουμε νέα πορεία! Όταν κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας καινούριος!

Μητέρα, διαζευγμένη, με προσωπικά blogs, ασχολείσαι με το θέατρο και το χορό, ενώ παράλληλα γράφεις βιβλία!!! …Πως τα προλαβαίνεις?

Δεν ξέρω, ίσως είναι κι αυτός ένας τρόπος για να κρατάω τον εαυτό μου νέο! Τι να σου κάνουν οι κρέμες αντιγήρανσης, αν το μυαλό σου έχει αρχίσει να αισθάνεται γερασμένο? …Oπότε φροντίζω το δικό μου να το κρατάω σε εγρήγορση! Αστειεύομαι βέβαια, αλλά έχει και μια δόση αλήθειας αυτό που λέω. Είναι πολύ δύσκολη η καθημερινότητα μου, όπως και κάθε γυναίκας, ωστόσο προσπαθώ να σκέφτομαι δημιουργικά και να κάνω τη ζωή μου ενδιαφέρουσα, ακόμη και στην παραμικρή στιγμή της. Όταν κάτι το θέλεις πολύ, βρίσκεις και τη δύναμη και το χρόνο! Την δύναμη την αντλώ από την αγάπη του γιού μου και των φίλων μου, και το χρόνο τον ξεκλέβω από τον ύπνο μου –κοιμάμαι πολύ λίγες ώρες- και από την τηλεόραση, την οποία θεωρώ εντελώς χάσιμο χρόνου.

Ήταν εύκολο να πετύχεις την έκδοση του βιβλίου σου?

Νομίζω πως στάθηκα τυχερή, αν σκεφτείς πως στην Ελλάδα τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Έγραψα το βιβλίο μου, το έστειλα σε πέντε γνωστούς εκδοτικούς οίκους και περίμενα. Ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου αλλά και να κριθεί το έργο μου με αξιοκρατία γι’ αυτό και δεν μπήκα στη διαδικασία της αυτοέκδοσης, κάτι που πολλοί συγγραφείς κάνουν και δεν το βρίσκω καθόλου κακό. Επιλογές υπάρχουν πολλές. Εγώ διάλεξα αυτόν τον δρόμο. Όταν ήρθε η απάντηση από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, πέταξα από τη χαρά μου! Η μετέπειτα πορεία μέχρι την έκδοση του βιβλίου και η συνεργασία μας αποδείχτηκε απλά…ά ψ ο γ η!

Βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο σου βιβλίο έχει μεγάλη απήχηση και είναι μέσα στα «best seller», τι συμβουλή θα έδινες στους μελλοντικούς συγγραφείς?

Ναι, πηγαίνει αρκετά καλά για πρώτο βιβλίο, και οι εντυπώσεις είναι θετικές μέχρι στιγμής. Νομίζω πως δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Θα τους έλεγα αυτό που λέω και στον εαυτό μου, αφού μην ξεχνάς πως κι εγώ είμαι ακόμη νέα συγγραφέας. «Να γράφεις με την καρδιά σου. Με την αλήθεια σου. Να λες αυτό που θέλεις να πεις! Η επιτυχία είναι κάτι που εκτιμάται σε βάθος χρόνου και στο σύνολο του έργου σου, και δεν θα πρέπει να είναι τροχοπέδη στην φαντασία σου και στην έμπνευσή σου. Μην γράφεις για την επιτυχία, ή τα χρήματα, να γράφεις για την εμπειρία, και για να εκφραστεί η ψυχή σου. Αυτό μετράει περισσότερο!»

Είναι δύο ερωτήσεις που μας αρέσει να κάνουμε πάντα στις συνεντεύξεις μας…

Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη?

Ωραία ερώτηση. Σε μια έρευνα-διαγωνισμό που έκανα στην επίσημη σελίδα του βιβλίου μου στο facebook έθεσα την ερώτηση «Τι είναι για εσάς Ευτυχία;» …Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες διαφορετικές απαντήσεις πήρα! Εξακόσιες πενήντα απαντήσεις! Και όλες έδειχναν πως ένας άνθρωπος τελικά θέλει πολύ απλά πράγματα για να είναι ευτυχισμένος…Μια οικογένεια, ένα τρυφερό άγγιγμα, μια φιλική κουβέντα, αγάπη, και να χαίρεται την κάθε στιγμή. Απλές μικρές χαρές γεμάτες ανεκτίμητη αξία!

Τελικά δεν είναι τα χρήματα η ευτυχία?

Όχι βέβαια! Τα χρήματα, οπωσδήποτε βοηθούν στην διαβίωση μας, αλλά δεν μας πιστοποιεί κανείς πως θα είμαστε πιο ευτυχείς. Η ψυχή μας καθορίζει τις αξίες μας και αυτές με την σειρά τους μας διδάσκουν τι είναι σημαντικό και τι όχι! Ένα γεμάτο πορτοφόλι πολλές φορές μπορεί να κρύβει πίσω του μια άδεια ζωή! …Προσωπικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, βρήκα αξίες που δεν ήξερα πως υπήρχαν και ευτυχία κρυμμένη στα πιο απλά πράγματα, όπως η ανατολή του ηλίου κάθε πρωί.

…Ο έρωτας πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σου?

Πολύ σημαντικό! Είναι μεγάλη δύναμη ο έρωτας…Ίσως η μεγαλύτερη δύναμη όλων. Σε μεταμορφώνει, σε λυτρώνει, σε κάνει ζωντανό. Απόδειξη, πως πάντα τον αναζητούμε.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει και σε βοήθησε ως άνθρωπο και ως γυναίκα?

Συμβουλές έχω ακούσει πολλές όμως αυτό που μου έχει μείνει περισσότερο είναι μια φράση από ένα βιβλίο. «Μην πιστεύεις ό, τι λεν τα μάτια σου. Δείχνουν μόνο τους περιορισμούς!» Είναι από τον γλάρο Ιωανάθαν του Ρίτσαρντ Μπαχ. Το διάβασα στην ηλικία των δεκαεφτά και αυτή η φράση με σημάδεψε και με καθόρισε. Δεν υπάρχουν στη ζωή μας πράγματα που δεν μπορούμε να πετύχουμε, υπάρχουν μόνο πράγματα που δεν θέλουμε να πετύχουμε…Ο άνθρωπος έχει τεράστιες δυνάμεις μέσα του. Αν δεν βάζει περιορισμούς από μόνος του στον εαυτό του, μπορεί να πετύχει ακόμη και το ακατόρθωτο!

Κλείνοντας πες μας… Να περιμένουμε και νέο βιβλίο από εσένα?

Μα φυσικά. Ήρθα για να μείνω, όπως έγραψα σε κάποια ανάρτηση μου στο προσωπικό μου blog. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έκδοση η πρώτη μου ποιητική συλλογή που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, ενώ ήδη γράφω το δεύτερο βιβλίο που με έχει κυριολεκτικά συνεπάρει! Είναι μια αλληγορική και ανατρεπτική ιστορία, αφιερωμένη στον έρωτα δοσμένη με τρόπο «έκπληξη» αλλά και πολύ χιούμορ. Είναι πολύ διαφορετική ιστορία από την πρώτη, και σαν ύφος αλλά και σαν πλοκή. Τα υπόλοιπα…εν καιρώ!

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας αφιέρωσες και σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις.

Κι εγώ σας ευχαριστώ, και σας εύχομαι ότι καλύτερο για την όμορφη σελίδα σας, το Gynaika.gr!!!

Σύντομο βιογραφικό:

Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 κι από τότε ζει στον Κορυδαλλό.
Η αγάπη για τη συγγραφή έκανε την εμφάνισή της από την παιδική κιόλας ηλικία της, με δημοσιεύσεις ποιημάτων και πεζών σε μαθητικά έντυπα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Νηπιαγωγών, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα επαγγελματικού μακιγιάζ και ειδικών εφέ θεάτρου-τηλεόρασης, σε ιδιωτική σχολή όπου διακρίθηκε με το 1o βραβείο το 1996.

Επί είκοσι συναπτά έτη είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Σπουδαστήρι Θεάτρου Κορυδαλλού», ενώ συμμετέχει ενεργά σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με κυριότερους σταθμούς τα αφιερώματα στη ζωή και το έργο των Γ. Σεβαστίκογλου (1996) και Ν. Σκαλκώτα (1998).

Εργάστηκε στον χώρο της κοσμετολογίας επί σειρά ετών.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.
Το Μια νύχτα που κράτησε χρόνια είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Το 2011 δημιούργησε το ιστολόγιο Love Korydallos με θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα της πόλης στην οποία διαμένει, και το 2012 άρχισε να γράφει στο Vasia is writing, το προσωπικό της ιστολόγιο.

Είναι μητέρα ενός αγοριού και αγαπά τη ζωγραφική, τον χορό και τη λογοτεχνία.

Για επικοινωνία με τη συγγραφέα επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο vasiaakarepi.blogspot.gr.

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.