Συνεντευξεις

Η 25χρονη Ελληνίδα στη Nasa μιλάει στο Gynaika.gr για όλα!

Καλησπέρα κα Αντωνιάδου, αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε για το Gynaika.gr!
 
Πριν μας κάνετε την τιμή να μας παραχωρήσετε την συνέντευξη αυτή είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με το με τι ασχολείστε και τις διακρίσεις σας (https://gynaika.gr/ellinida-epistimonas-i-gynaika-tis-xronias).
 
Εν συντομία, 25 ετών (από τη Θεσσαλονίκη) βρίσκεστε ήδη στη Nasa ενώ ασχολείστε με την εξέλιξη της ιατρικής και εκλεχθήκατε γυναίκα της χρονιάς στην Αγγλία! Ενώ ασχολείστε και με τον εθελοντισμό… Κουράστηκα και μόνο που τα έγραψα!!!
 
Gynaika.gr: Μπορούμε να μιλάμε στον Ενικό?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Φυσικά, χαρά μου!
 
Gynaika.gr: Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πέραν του ενδιαφέροντος σου για το διάστημα (που σε οδήγησε στη Nasa), ασχολείσε με την εξέλιξη της ιατρικής.
 
Πιο συγκεκριμένα, πιστεύεις ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να αναπτύσσονται ζωτικά όργανα από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα και τα οποία ο οργανισμός θα έχει λιγότερες πιθανότητες να απορρίψει.
 
Σε απλά Ελληνικά δηλαδή …μεταμοσχεύσεις χωρίς δότες!!!
 
Υπάρχει περίπτωση στο δούμε κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον?
 
Να λυθεί δηλαδή το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων?
Αυτό θα αποτελούσε μια σωτήρια λύση για εκατομμύρια ασθενείς…
 
Ελένη Αντωνιάδου: Τα βλαστοκύτταρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εργαλείο και για τις μεταμοσχεύσεις τεχνητών οργάνων καθώς πλέον έχουμε αποδείξει την δυνατότητα αναγέννησης και μορφογένεσης διαφόρων ιστών που αποτελούν τη βάση σειράς οργάνων. ‘Ηδη πέρα από τις γνωστές πρακτικές για την ίαση κακώσεων του νωτιαίου μυελού και αιματολογικών ασθενειών, έχουν αναγεννηθεί με επιτυχία τεχνητά δόντια, έχουν μεταμοσχευθεί κερατοειδή βλαστικά κύτταρα σε πολλές περιπτώσεις τυφλών ασθενών με επιτυχή επαναφορά μερικής όρασης, έχει μεταμοσχευθεί με επιτυχία τεχνητό δέρμα, τεχνητή μύτη και τεχνητή τραχεία σε ασθενείς και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή.
 

Ελένη Αντωνιάδου - Nasa

 
Gynaika.gr: Τι άλλο ευχάριστο θα πρέπει να περιμένουμε στον τομέα των εξελίξεων της ιατρικής?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Πιστεύω πως ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική θα παρατηρηθούν στον χώρο των θεραπειών με βάση τα βλαστοκύτταρα και την αναγεννητική ιατρική (για αυτάνοσες νόσους, διαβήτη, εκφυλιστικές παθήσεις όπως Parkinson’s disease, μεταμοσχεύσεις κ.α.), στις χημειοθεραπείες με την χρήση βιολογικών νανορομπότ ως φορέων φαρμάκων, στην τηλεϊατρική με την σύζευξη απτικών και ρομποτικών συστημάτων για την νέα γενιά χειρουργικών επεμβάσεων και στην διαστημική ιατρική με τη χρήση 3D εκτυπωτών για την κατασκευή φαγητού και δομικών υλικών αλλά και τις εφαρμογές βιο-αισθητήρων και εμφυτεύσιμων ηλεκτρονικών.
 
Gynaika.gr: Ας πάμε και σε κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις.
 
Σε μια εποχή που η κρίση σκοτώνει τα όνειρα των νέων, βλέπουμε μια Ελληνίδα γυναίκα να πρωτοπορεί και να έχει διακρίσεις στη Nasa.
 
Υπάρχει λοιπόν ακόμη ελπίδα…
 
…Πως ήρθες όμως σε επαφή με το εξωτερικό και με τη Nasa?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Στο εξωτερικό ζω τα τελευταία χρόνια λόγω σπουδών και τα ερευνητικά πειράματα της NASA στις βιοεπιστήμες και την διαστημική ιατρική υπήρξαν πάντα στην κορυφή των ενδιαφερόντων μου.
 
Gynaika.gr: Η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Κατηγορηματικά όχι. Οι αντιξοότητες και τα εμπόδια που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσιών, εγωκεντρικά κίνητρα επαγγελματικής ανέλιξης και οικονομική διαφθορα πηγάζουν από ανθρώπους, που συναντώνται εντός και εκτός συνόρων.
 
Gynaika.gr: Είχες κάποιον ως πρότυπο ξεκινώντας την καριέρα σου?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Δεν είχα πρότυπο, όμως είχα πολλά θετικά ερεθίσματα από το οικογενειακό μου περιβάλλον, όπως επίσης τους δασκάλους και τους καθηγητές μου.
 
Gynaika.gr: Θα πρότεινες στους νέες-ους να μετακομίσουν στο Εξωτερικό για μια καλύτερη καριέρα?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου κατάλληλο για συμβουλές, νομίζω πως είναι σημαντικό να αναπτύξουν προσαρμοστικότητα σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο είτε μείνουν στην Ελλάδα είτε όχι. Πιστεύω πως καλύτερες προοπτικές καριέρας βρίσκονται σε περιβάλοντα όπου υπάρχουν δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης (σε επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας) σε συνδυασμό με αυξημένη ποιόητητα ζωής.
 
Gynaika.gr: …Εσύ σκέφτεσαι σε κάποια φάση της ζωής σου τον επαναπατρισμό ή το εξωτερικό για εσένα είναι η νέα σου πατρίδα?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Φυσικά και σκέφτομαι το ενδεχόμενο να επιστρέψω, και προσπαθώ να χτίζω γέφυρες συνεργασίας.
Την Ελλάδα την κουβαλάω πάντα μέσα μου.
 
Gynaika.gr: Ασχολείσε και με τον εθελοντισμό όπως προαναφέραμε, θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για αυτό?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Ο εθελοντισμός δίνει νόημα στην ερευνητική μου δραστηριότητα και την ζωή μου εν γένει. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι από τα πλέον σημαντικά πράγματα έχω κάνει ως σήμερα και πραγματικά ελπίζω η διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο να είναι η μόνη «μεταδοτική ασθένεια» που θα προσβάλει όλους μας τα χρόνια που έρχονται. Δραστηριοποιούμαι στην Λατινική Αμερική και στην ως επικεφαλής ιατρικής αποστολής σε συνεργασία με τον «Διεθνή Οργανισμό για την Ιατρική Ανακούφιση των Παιδιών» και τα «Μοσχεύματα Χωρίς Δότες». Η αποστολή μας στοχεύει στην ιατρική περίθαλψη παιδιών που υπήρξαν θύματα απαγωγής και παράνομης αφαίρεσης ανθρωπίνων οργάνων. Το να βλέπεις τον φόβο και την απελπισία στα πρόσωπα αυτών των παιδιών να μετατρέπεται σε χαμόγελο είναι ένα δώρο που δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις.
 
Gynaika.gr: Νέα, κουκλάρα, και πανέξυπνη…οι άντρες τρομάζουν ή θαυμάζουν? :)
 
Ελένη Αντωνιάδου: Ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω σίγουρα να μην τρομάζουν πάντως!
 
Είναι και τρεις ερωτήσεις που μας αρέσει να κάνουμε πάντα στις συνεντεύξεις μας…
 
Gynaika.gr: Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Το να αγαπάει και να αγαπιέται. (ΥΣ: Το να ιεραρχήσει και να πειθαρχήσει κάποιος τις επιθυμίες του είναι μέγα κατόρθωμα!)
 
Gynaika.gr: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει και σε βοήθησε ως άνθρωπο και ως γυναίκα?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Πάρα πολλές! Συχνά όμως μου υπενθυμίζω: να κυνηγούμε τα όνειρα μας γιατί διαφορετικά δεν θα τα πιάσουμε ποτέ και να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζει την ίδια μέρα 365 φορές τον χρόνο.
 
Gynaika.gr: Κλείνοντας πες μας… Πως/που βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια?
 
Ελένη Αντωνιάδου: Ελπίζω το ίδιο αισιόδοξη, με σημαντικές εξελίξεις στην ερευνητική μου πορεία αλλά και με μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας αφιέρωσες και σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις! Συνέχισε να μας κάνεις περήφανους-ες!!!

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.