Υγεια & Fitness

Πλαστικά μπουκάλια και κίνδυνοι – 5 λόγοι να τα αποφύγεις

Πλαστικά μπουκάλια και κίνδυνοι – 5 λόγοι να τα αποφύγεις

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για το σώμα σας από το νερό, πως όμως πρέπει να το καταναλώνουμε;

Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητα μας πλαστικά μπουκάλια χάριν ευκολίας, είναι όμως κάτι τέτοιο καλό για την υγεία μας; Όχι.

Διαβάστε λοιπόν 5 λόγους που τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία μας.

1. Μπορούν να απελευθερώσουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες στο νερό σας.
Όταν τα πλαστικά μπουκάλια εκτεθούν σε καθημερινές φθορές όπως η θερμότητα, δηλαδή σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, σάουνα ή πλυντήριο πιάτων, στην UV ακτινοβολία από τον ήλιο, σε μικροκύματα, τα εξωτερικά στρώματα του πλαστικού μπορεί να σπάσουν. Τα πλαστικά που φέρουν τους κωδικούς ανακύκλωσης 3 ή 7 μπορούν να απελευθερώσουν μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (BPA), ενώ τα πλαστικά που δεν περιέχουν ΒΡΑ (BPA Free) μπορούν να απελευθερώνουν δισφαινόλη S (BPS) .
Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες μπορεί να μολύνουν το υγρό που πίνετε από το μπουκάλι σας, σύμφωνα με τον Cheryl Watson, PhD, βιοχημικό στο Πανεπιστήμιο του Texas Medical Branch στο Galveston, ο οποίος πραγματοποίησε εκτενή έρευνα σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου σε BPA και BPS.
Το πρόβλημα: Όταν καταναλώνετε ακόμη και μικρές ποσότητες BPA/BPS, μιμούνται το οιστρογόνο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος. Στον άνθρωπο, η έκθεση έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του άσθματος και του καρκίνου. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η έκθεση στη μήτρα μπορεί τελικά να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος, με επιπτώσεις που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις μελλοντικές γενιές.

2. Τα πλαστικά χημικά μπορεί να σας δυσκολέψουν να αποκτήσετε ένα μωρό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που υποβάλλονται σε γονιμοποίηση, οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα BPA στο αίμα, τα ούρα και το εργασιακό τους περιβάλλον, είχαν λιγότερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την ανασκόπηση του 91 που δημοσιεύθηκε στην έκθεση για την αναπαραγωγική τοξικολογία το 2013 .
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν η ΒΡΑ μιμείται τα οιστρογόνα, παρεμβαίνει στα διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης, όπως η γονιμοποίηση και η εμφύτευση, λέει η Sheela Sathyanarayana, MD, αναπληρωτής καθηγήτρια παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Ερευνών Παιδιών του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον / Διερευνά χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

3. Οι πλαστικές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι άνθρωποι που εκτίθενται στα υψηλότερα επίπεδα BPA έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Circulation . Αν και η συσχέτιση δεν αποδεικνύεται απαραίτητα αιτία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη σύνδεση του BPA με την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Εξάλλου, η αρτηριακή πίεση των ενηλίκων που έπιναν από κουτάκια που περιέχουν ΒΡΑ αυξήθηκε σχεδόν ως τώρα σε μια μικρή αλλά διεξοδική μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Υπέρταση».

4. Επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών
Το γέμισμα πλαστικών μπουκαλιών μπορεί να σας εκθέσει σε δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.
Σε αντίθεση με τις φιάλες από γυαλί ή χάλυβα, τόσο οι επαναχρησιμοποιούμενες όσο και οι πλαστικές φιάλες μίας χρήσης αποσυντίθενται από την κανονική χρήση. Ακόμα και οι ρωγμές με τρυπήματα μπορούν να φιλοξενήσουν βακτηρίδια, σύμφωνα με ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Practical Gastroenterology .
Ενώ τα περισσότερα βακτήρια είναι αβλαβή, σύμφωνα με τον Charles Gerba, PhD, καθηγητή μικροβιολογίας και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τα μπουκάλια μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια που προκαλούν νορβιογόνο, κρύο και γρίπη (Το πλύσιμο τακτικά με σαπούνι και ζεστό νερό θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά αυτό θα μπορούσε να σπάσει το πλαστικό ακόμη περισσότερο).

5. Τα πλαστικά μπουκάλια είναι τρομερά επιβλαβή για το περιβάλλον.
Σίγουρα, τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια φαίνεται να είναι ανακυκλώσιμα, αλλά επειδή λιγότερο από το 1% του πλαστικού ανακυκλώνεται περισσότερες από μία φορές, τα περισσότερα καταλήγουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 Science Advances που εξετάζει τα πλαστικά που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1950 και του 2015.
Εάν αυτή η τάση συνεχίσει, οι συγγραφείς των μελετών εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα από 26.000.000 λίβρες πλαστικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής και / ή στο περιβάλλον.
Πηγή: Cosmopolitan

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.