Υγεια & Fitness

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC) – Τι είναι το VBAC ?

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή ή χάριν συντομίας το VBAC (Viginal Birth After Cesarean) γίνεται κατά κόρον σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου ενώ στη χώρα μας αποτελεί ακόμα ταμπού.

Δεν παύει να είναι ένας φυσιολογικός τοκετός με τον οποίο μπορεί να γεννήσει κάθε γυναίκα εκτός και αν συντρέχουν αντενδείξεις όπως:

Η δίδυμος κύηση
Η ανώμαλη προβολή του κυήματος
Η προηγηθείσα κάθετη τομή επί της μήτρας
Προηγηθείσα ρήξη της μήτρας
Οι προηγηθείσες 3 καισαρικές τομές
Ιστορικό ινομυωματεκτομής κατά την οποία έχει προηγηθεί είσοδος στην ενδομητρική κοιλότητα
Διάστημα από τη τελευταία καισαρική τομή μικρότερο από 2 χρόνια
Σε κάποιες περιπτώσεις παθολογίας κύησης όπως προεκλαμψία
IUGR και μεγάλη προωρότητα

Είναι ασφαλής μέθοδος τοκετού όσο γίνεται σε οργανωμένο περιβάλλον και όσο δεν ‘εκβιάζεται’ η φύση δηλαδή δεν λαμβάνουν χώρα χειρισμοί και φάρμακα τα οποία επιβαρύνουν τη μήτρα. Αν αφεθεί η φύση να κάνει τη δουλειά της το αποτέλεσμα θα χαροποιήσει στο μέγιστο βαθμό το ζευγάρι το οποίο θα έχει καταφέρει κάτι που ο περίγυρος του θα θεωρούσε ακατόρθωτο ως τότε και θα έχει προστεθεί άλλο ένα λιθαράκι στην εμπιστοσύνη πως το VBAC είναι εφικτό στη χώρα μας.

Ιωάννης Βαρδαξόγλου

Ο Βαρδαξόγλου Ε. Ιωάννης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καισαριανή. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός την περίοδο 2001-2003. Σήμερα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον 8ο όροφο του Πύργου Αθηνών. Είναι κάτοχος 5 τίτλων Advance life support ATLS, ALS, EPLS, ALSO, ALSG που αφορούν άμεση και εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής στη χειρουργική, στην παθολογία, στην παιδιατρική, στη μαιευτική και στη γυναικολογία. Εκπαιδεύτηκε πάνω σε όλες τις μαιευτικές και γυναικολογικές επεμβάσεις ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στο φυσιολογικό τοκετό. Είναι παντρεμένος από το 2010 και έχει 2 παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.