Υγεια & Fitness

Φυσιολογικός τοκετός – Ενδείξεις

Φυσιολογικός τοκετός – Ενδείξεις

Πότε είναι η ώρα μου να γεννήσω? Αναρωτιούνται πολλές γυναίκες.

Με το που γίνει ρήξη θυλακίου ή όπως λέει ο λαός σπάσουν τα νερά η έγκυος αισθάνεται πως έχει απότομη ροή υγρών από τον κόλπο και είναι πολύ πιθανό ότι επίκειται τοκετός.

Η ρήξη θυλακίου επιβεβαιώνεται επισκοπικά με ροή υγρών από τον κόλπο, θετικό δείκτη ηλιοτρόπιου,το λεγόμενο ‘χαρτάκι’ αφού εισαχθεί στον κόλπο ως τεστ και μειωμένα αμνιακά στον υπέρηχο. Τα νερά μπορεί να σπάσουν είτε η γυναίκα έχει πόνους είτε όχι. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη τόσο πιο γρήγορα εγκαθίστανται οι πόνοι. Σπάνια επιπλοκή κατά τη ρήξη θυλακίου είναι η πρόπτωση ομφαλίου λώρου η οποία είναι μαιευτικό επείγον, συμβαίνει συνήθως σε ισχιακή προβολή εμβρύου και καταλήγει σε καισαρική.

Μπορεί η έγκυος να δει λίγο αιματάκι από τον κόλπο. Αυτό είναι το λεγόμενο ‘σημάδι της επιτόκου’ που αποτελεί πρόσμιξη αίματος με βλένη και οφείλεται σε καταστροφή τριχοειδών αγγείων κατά τη διαστολή του τραχήλου. Δεν είναι ανησυχητικό αλλά καλό είναι η έγκυος να γνωρίζει τη σημασία του ότι επίκειται τοκετός και να μην επιβαρύνεται από επιπλέον άγχος. Αξίζει να σημειωθεί πως συχνά μια έγκυος μπορεί να τεθεί σε λανθασμένο συναγερμό ενημερώνοντας τον Ιατρό της για αίμα κατά το σκούπισμα μετά την ούρηση. Το αίμα στη περίπτωση αυτή προέρχεται από το ουροποιητικό σύστημα είναι ελάχιστο, δεν είναι ανησυχητικό αντίθετα φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη. Επίσης οι αμορροίδες συχνές στην εγκυμοσύνη μπορεί να δώσουν λίγο αιματάκι μετά από κένωση το οποίο είναι φυσιολογικό και δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη μας. Επείγον μαιευτικό είναι το πολύ αίμα που χαρακτηριστικά τρέχει στα πόδια, χρειάζεται σερβιέτα και συνδυάζεται με πόνο, αυτή είναι η αποκόλληση πλακούντα και χρήζει επείγουσας καισαρικής.

Η έγκυος μπορεί να ξεκινήσει να αισθάνεται πόνους προοδευτικά αυξανόμενης έντασης συχνότητας και διάρκειας τις λεγόμενες ωδίνες. Αυτό σημαίνει πως μπαίνουμε σε τοκετό. Οι ωδίνες μπορεί να κρατήσουν από ώρες έως και 1-2 μέρες ανάλογα αν έχουν σπάσει τα νερά ή πόσο κοντά είναι στη πιθανή ημερομηνία τοκετού η έγκυος. Σημαντικό είναι να μην αγχωθεί η γυναίκα όποτε συμβεί το οτιδήποτε από τα παραπάνω, να ενημερώσει εγκαίρως τον Ιατρό της ο οποίος και θα τη κατευθύνει αναλόγως και να αισθάνεται συνέχεια το παιδί μέσα της. Επίσης σημαντικό είναι να παραμένει κινητοποιημένη μέχρι τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα όσο αντέχει τον πόνο κάτι που ανεβάζει κατακόρυφα τις πιθανότητες επίτευξης ενός φυσιολογικού τοκετού.

Λέξεις-κλειδιά

Ιωάννης Βαρδαξόγλου

Ο Βαρδαξόγλου Ε. Ιωάννης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καισαριανή. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός την περίοδο 2001-2003. Σήμερα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον 8ο όροφο του Πύργου Αθηνών. Είναι κάτοχος 5 τίτλων Advance life support ATLS, ALS, EPLS, ALSO, ALSG που αφορούν άμεση και εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής στη χειρουργική, στην παθολογία, στην παιδιατρική, στη μαιευτική και στη γυναικολογία. Εκπαιδεύτηκε πάνω σε όλες τις μαιευτικές και γυναικολογικές επεμβάσεις ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στο φυσιολογικό τοκετό. Είναι παντρεμένος από το 2010 και έχει 2 παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close