Feng Shui & Διακοσμηση

Feng-shui και Χρώματα – Ποιο χρώμα να επιλέξεις? …και γιατί?

Feng-shui και χρώματα #2

Feng-shui και Χρώματα – Ποιο χρώμα να επιλέξεις? …και γιατί?
 
Φανταζόσαστε έναν κόσμο χωρίς χρώματα;
 
Με τα χρώματα περιγράφουμε τα πάντα. Είναι σημεία αναφοράς για τον χαρακτήρα μας, τις επιλογές μας, τα συναισθήματα μας. Σχεδόν όλοι έχουμε ένα αγαπημένο χρώμα. Διαισθητικά διαλέγουμε αγαπημένα χρώματα για το ντύσιμο, τα έπιπλα, τους τοίχους μας. Σας αρέσει πιο πολύ το πράσινο, το μπλε ή το πορτοκαλί;
 
Τα χρώματα εκπέμπουν κύματα που επηρεάζουν την ισορροπία του σώματος μας. Επηρεάζουν τον τρόπο που μας βλέπουν και μας νιώθουν οι γύρω μας. Υποσυνείδητα επιλέγουμε ένα χρώμα για να πάρουμε την ενέργεια που εκπέμπει. Έτσι κάποιος που θέλει ηρεμία σε περίοδο στρες θα προτιμήσει το μπλε χρώμα. Κάποιος που είναι φοβισμένος θα διαλέξει το πράσινο για να ισορροπήσει. Αν γνωρίζουμε πως λειτουργούν τα χρώματα τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας. Αυτό είναι μια σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει το Feng Shui. Με αυτή την βοήθεια μπορούμε να ανεβάσουμε την ποιότητα στη ζωή μας και την διάθεση μας.
 
Το Feng Shui χρησιμοποιεί για την χρήση των χρωμάτων τα πέντε στοιχεία, και τις οκτώ κατευθύνσεις. Ανάλογα με πως θέλουμε να διαμορφώσουμε την ενέργεια στο χώρο, χρησιμοποιούμε τα χρώματα για να την ενισχύσουμε, να την απαλύνουμε ή να την διατηρήσουμε. Όσο πιο έντονο είναι ένα χρώμα τόσο μικρότερη ποσότητα χρειαζόμαστε για να είναι αποτελεσματικό. Εάν ένα χρώμα σας δυσαρεστεί ανεξάρτητα από το τι γράφουμε, πολύ απλά μην το χρησιμοποιήσετε.
 
Τα χρώματα μπορούν να μας κάνουν να παίξουμε, μπορούν να μας συγκεντρώσουν (κίτρινο), να μας δώσουν ηρεμία (βιολετί), να μας ανοίξουν την όρεξη (κόκκινο), να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλά (μπλε), να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τους γύρω μας (μπλε ανοιχτό) ή να εκδηλώσουμε πιο εύκολα τα συναισθήματα μας (ροζ).
 
Με τα χρώματα μπορούμε να αλλάξουμε τον χώρο μας. Π.χ. τα σκούρα χρώματα είναι βαριά, μικραίνουν, στενεύουν το χώρο και δίνουν επισημότητα. Τα ανοιχτά χρώματα μεγαλώνουν, δίνουν διαύγεια στο χώρο και τον κάνουν πιο δροσερό και ανάλαφρο. Ένα έντονο πάτωμα και ανοιχτόχρωμοι τοίχοι μεγαλώνουν και ψηλώνουν ένα χώρο. Αισθανόμαστε ότι είμαστε γειωμένοι και ασφαλείς. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους τοίχους αλλά και για τα είδη διακοσμήσεις όπως υφάσματα, έπιπλα, ταπετσαρίες, χαλιά.
 
Το κίτρινο είναι το χρώμα της καλής διάθεσης. Μας ανεβάζει την ζωτικότητα και μας ζεσταίνει. Είναι και το χρώμα της επικοινωνίας, μας δίνει τη δύναμη για να συγκεντρωθούμε. Δίνει στα δωμάτια φρεσκάδα και ζωντάνια. Με κίτρινο γίνονται οι σκέψεις πιο εύκολες και οι λύσεις έρχονται πιο γρήγορα.
 
Το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης και του πάθους. Είναι το πιο δυναμικό αλλά και το πιο επιθετικό χρώμα. Το πολύ κόκκινο δημιουργεί στρες και θυμό. Οι χώροι στενεύουν επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούμε πολύ κόκκινο.
 
Το μπλε είναι το χρώμα της ηρεμίας, της χαλάρωσης και της σταθερότητας. Είναι το χρώμα της ειρήνης και της εμπιστοσύνης. Μας βοηθάει να πραγματοποιούμε οράματα και επιθυμίες. Η διαίσθηση μας αναπτύσσεται. Χρησιμοποιείται σε χώρους για να χαλαρώσει νευρικά άτομα, να μειώσει την πίεση και τις ταχυκαρδίες.
 
Το πράσινο είναι μίξη του μπλε και του κίτρινου. Ένα χρώμα ηρεμίας αλλά και ελπίδας. Αναζωογονεί και βοηθάει την δημιουργικότητα και βοηθά να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας.
 
Το πορτοκαλί μας κάνει χαρούμενους και ενεργητικούς. Ζεσταίνει και μεγαλώνει κρύους και σκοτεινούς χώρους. Είναι το χρώμα της αισιοδοξίας. Χρησιμοποιήστε το σε χώρους που οι άνθρωποι πάσχουν ή κινδυνεύουν από κατάθλιψη.
 
Το ροζ ενώνει την αγνότητα του λευκού με την δύναμη του κόκκινου. Είναι το χρώμα της αγάπης και βοηθάει να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας. Μας κάνει πιο ρομαντικούς, πιο ανοιχτούς αλλά το πολύ ροζ μπορεί να μας κάνει και πιο ανώριμους.
Το καφέ ενισχύει τα συναισθήματα της σταθερότητας και της ασφάλειας. Έχει θετικές επιδράσεις σε φωτεινά δωμάτια. Μας γειώνει, μας κάνει πιο λογικούς.
 
Ποτέ μην υπερβάλετε με ένα χρώμα.
Το πολύ μπορεί να μην φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Παν μέτρον άριστον και στα χρώματα λοιπόν.
Ακόμα και μικρές δόσεις από ένα χρώμα, αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ειρήνη Σπανέλη

Ειδική σύμβουλος Feng Shui (Πτυχιούχος στη Γερμανία DFSI - έτος 1999). Αρθρογράφος στα περιοδικά: Σπίτι και ποιότητα ζωής, Αγορές και προτάσεις για το σπίτι, Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", Εγώ, Max, Pink woman, Vita, DecoBuy, Fengshui & σύγχρονη ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.