Feng Shui & Διακοσμηση

Feng shui και φωτισμός – Για ένα χώρο γεμάτο θετική ενέργεια!

Feng shui και φωτισμός
 
Όταν ο φωτισμός είναι σωστός μπορεί να κάνει μικρά θαύματα.
 
Ο φωτισμός δημιουργεί μια γιανγκ (αρσενική) ενέργεια της φωτιάς. Ένας χώρος με έντονο φωτισμό είναι δυναμικός ενώ ένας με χαμηλό φωτισμό είναι πιο ήρεμος. Τα κύματα φωτός μπορούν να ενεργοποιήσουν την υπάρχουσα ενέργεια χωρίς να την αφήσουν να λιμνάσει. Για αυτό το λόγο όλα τα μεγάλα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τα σουπερ μάρκετ, τα καζίνο έχουν πάντα έντονο φωτισμό. Η ενέργεια μένει ζωντανή, ό κόσμος μπαίνει, ψωνίζει περνάει καλά.
 
Έντονος φωτισμός επιβάλλεται επίσης σε χαμηλοτάβανους χώρους, σε σοφίτες και ημιυπόγεια. Πηγές φωτός στα νότια ενός χώρου πολλαπλασιάζουν την ενέργεια της φωτιάς. Στα νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά ή στο κέντρο ενός χώρου, δυναμώνουν την ενέργεια της γης. Ιδανικό Feng Shui έχουν τα κτίρια με μεγάλα παράθυρα έτσι ώστε να μπορεί να εισέρχεται αβίαστα το φως της ημέρας και να χρειάζεται το ηλεκτρικό φως μόνο το βράδυ. Υπάρχουν διάφορες πηγές ηλεκτρικού φωτός. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα.
 
Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως δίνουν ένα ομοιόμορφο και ζεστό φως. Είναι ιδανικές για δείπνο με φίλους και χαλαρές συζητήσεις. Ο φωτισμός τους είναι ελαφρά πορτοκαλί και υποστηρίζουν μια ζεστή γιν ατμόσφαιρα.
 
Με τα σποτ μπορείτε να στείλετε το φως σε ένα σημείο και έτσι να ενισχύσετε την ενέργεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο όπως π.χ. σε μια γωνία του γραφείου, σε ένα σημείο στον τοίχο, σε έναν πίνακα. Το σπότ επίσης μπορεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και υπέροχες σκιές τοποθετώντας το μέσα σε μια γλάστρα με μεγάλα πράσινα φύλλα.
 
– Ο φωτισμός με λάμπες αλογόνου δίνει ένα έντονο λευκό φως που λάμπει το οποίο είναι ιδανικό για να ενισχυθούν οι χώροι που η ενέργεια λιμνάζει. Οι λάμπες αυτές είναι πολύ εύκολα να τοποθετηθούν σε ψευδοροφές. Ιδανικός χώρος για αυτές τις λάμπες είναι ο χώρος εργασίας και το έπιπλο του γραφείου κάνοντας τον χώρο φωτεινό αλλά παράλληλα πιο ζεστό και τόσο οικείο σαν το φως του σπιτιού μας.
 
Οι προβολείς οροφής ενισχύουν την ενέργεια ιδιαίτερα σε χαμηλοτάβανους σκοτεινούς χώρους ή σοφίτες. Αν ο φωτισμός του προβολέα είναι προς τα πάνω τότε ο χώρος μεγαλώνει, αν είναι προς τον τοίχο το φως αντανακλάται και δημιουργείται μια γιν ατμόσφαιρα. Όσο πιο ανοιχτόχρωμος είναι ο τοίχος τόσο πιο πολύ φως αντανακλάται.
 
Πορτατίφ ή επιδαπέδια φωτιστικά δημιουργούν ζεστή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Αν τα καπέλα τους είναι από ύφασμα ή χαρτί δημιουργούν γιν ατμόσφαιρα ενώ τα μεταλλικά και γυάλινα δημιουργούν μια πιο γιανγκ ατμόσφαιρα.
 
Οι λάμπες φθορίου παράγουν ένα ψυχρό και όχι πολύ ευχάριστο φως το οποίο δημιουργεί μια σκληρή γιανγκ ατμόσφαιρα. Εκπέμπουν πολύ ηλεκτρική και ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία μπορεί να δημιουργήσει πονοκεφάλους και πνευματική κούραση. Για αυτό τον λόγο δεν τις προτείνουμε στα σπίτια.
 
Ο Φωτισμός από κεριά έχει σε σχέση με όλους τους άλλους φωτισμούς την περισσότερη γιν ενέργεια. Επειδή τα κεριά δίνουν ένα απαλό πορτοκαλί φως και δεν εκπέμπουν καμία επιβλαβή ενέργεια. Χρησιμοποιήστε τα για να δημιουργήσετε μια απαλή και ρομαντική ατμόσφαιρα, ακόμα και στο μπάνιο σας. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε και στην κρεβατοκάμαρα σας αλλά πάντα με μεγάλη προσοχή και πάντα σε ζεύγη.

Λέξεις-κλειδιά

Ειρήνη Σπανέλη

Ειδική σύμβουλος Feng Shui (Πτυχιούχος στη Γερμανία DFSI - έτος 1999). Αρθρογράφος στα περιοδικά: Σπίτι και ποιότητα ζωής, Αγορές και προτάσεις για το σπίτι, Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", Εγώ, Max, Pink woman, Vita, DecoBuy, Fengshui & σύγχρονη ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.