Πες μου γιατι...Στηλες

Εσύ τα παρατάς εύκολα?

«Παραίτηση»: Ουσιαστικό γένους θηλυκού …συνοδευόμενο συνήθως από γκρίνια, ορίζει το τέλος μιας κατάστασης και μάχεται την προσπάθεια.
 
Σε αντιδιαστολή με την τερατώδη ερμηνεία που έδωσα στη λέξη παραίτηση, έρχεται ο «χρόνος» που τις περισσότερες φορές «τιμωρεί» αυτούς που τα παράτησαν και παραιτήθηκαν δείχνοντας τους τι θα είχαν πετύχει. Ενώ συχνά τους αποκαλύπτει ποιοι έχουν γεμίσει τα κενά που άφησαν φεύγοντας.
 
Είναι λίγο ρίσκο να φωνάξεις «I quit» ή «I’ m done».
Σε όποια γλώσσα και να το κάνεις και για όποιο λόγο. Γιατί ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος τι θα γινόταν αν συνέχιζες. Ο Oscar Wild λέει πως «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να ξεφορτωθούμε αν δε φοβόμασταν ότι θα μας τα πάρουν άλλοι».
 
Ίσως ναι, αλλά αυτό ακούγεται λίγο εγωιστικό. Ποιο το νόημα να κρατάς κάτι για να μην το πάρει άλλος; Το θέμα είναι να κρατάς τα πράγματα που θέλεις! Αλλά για να γίνω πιο σαφής το μήνυμα σήμερα είναι να μην παρατάς πράγματα και καταστάσεις στις οποίες ξέρεις πως θα επιστρέψεις.
 
Ο λόγος; Απλός. Όταν αφήνεις κάτι και μετά γυρίζεις να το πιάσεις από εκεί που το άφησες, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Θα χρειαστεί να κάνεις διπλό και τριπλό κόπο για να επανέλθεις εκεί που ήσουν και άλλο τόσο για να γίνεις καλύτερος.
 
Που καταλήγουμε; Μοναδικό επίτευγμα της παραίτησης είναι το χάσιμο δημιουργικού χρόνου.
 
Παρακαλώ να γίνει φωτεινή επιγραφή στο ψυγείο, στο μπάνιο όπου περνάει περισσότερες ώρες ελεύθερο το βλέμμα σου μαζί με την παρακάτω λίστα.
 
Πέντε πράγματα όπου η παραίτηση δεν έχει θέση:
 
1) Όνειρα και στόχους: Όσο πιθανά κι απίθανα να είναι …αν είναι όνειρα κι όχι απλός ενθουσιασμός, τα ακολουθείς μέχρι τέλους. Γιατί τα πράγματα για τα οποία δεν προσπάθησες (είτε από φόβο, είτε γιατί γκρεμοτσακίστηκες πολλάκις) παίρνουν τη μορφή των απωθημένων. Επίσης γιατί όπως λέει και ο Walt Disney. «If you can dream it you can do it.»!
 
2) Άσκηση: Όχι δεν θα πω το κλισέ ότι η άσκηση είναι τρόπος ζωής. Αυτό το ξέρεις ήδη. Αυτό που θα σου πω είναι όσο αφήνεις τα αθλητικά σου να σκονίζονται 9 μήνες το χρόνο (δεδομένου ότι ο μέσος όρος των γυναικών ξεκινάει γυμναστική 3 μήνες πριν το καλοκαίρι) έχεις μετατρέψει το σώμα σου σε γιο-γιο.
Φυσικά κάθε φορά κάνεις το διπλάσιο κόπο να επαναφέρεις το σώμα σου στα λεγόμενα «κιλά του καλοκαιριού» καταπονώντας τον οργανισμό σου και δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι υγιής και όμορφη πρέπει να είσαι ένα 3μηνο το χρόνο.
 
3) Δουλειά: Δύσκολα να είσαι ικανοποιημένος και με μισθό και με αφεντικό. Συνήθως ισχύει το ένα από τα από τα δύο. Καμιά φορά δεν ισχύει τίποτα. Όμως προτού προβείς σε επαναστατικές δηλώσεις περί εκμετάλλευσης και των σχετικών, σκέψου τι σε περιμένει εκεί έξω. Ίσως ξεχάσεις το ξινισμένο ύφος του προϊσταμένου σου και δεις το μειωμένο σου μισθό με άλλο μάτι.
 
4) Ανθρώπους: Αν έλεγα «φίλους» ή Το Αγόρι θα πέφτατε να με φάτε. Γιατί και απ’ τα δύο όλοι θα έχουμε κάποτε καεί. Γι’ αυτό γενικεύω …έχε πίστη στους ανθρώπους!
Δώσε χώρο, χρόνο πριν πεις «Enough».
 
5) Στο καλό: Καλά πράγματα συμβαίνουν. Όμως δεν αρκεί να είμαστε καλοί. Χρειάζεται να πιστεύουμε πως το καλό υπάρχει γύρω μας και αναγνωρίζει-αφουγκράζεται τις ενέργειές μας. «Όταν πιστεύεις πως θα πάρεις πίσω ότι δίνεις, τότε θα πάρεις αυτό που πιστεύεις συν κάτι παραπάνω».
 
…Εσύ τα παρατάς εύκολα?

Ιωάννα Ιωαννίδου

Ειδική σε θέματα…καρδιάς και σχέσεων! Αφού αρθρογράφησε για τη Lifo και άλλα γυναικεία site, μπήκε στην παρέα του Gynaika.gr για να απαντήσει στα δικά σας «γιατί» και να μας εκφράσει τα δικά της «θέλω» μέσα από τη στήλη της «Πες μου γιατί…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.