Υγεια & Fitness

Εχινάκεια (Echinachea) – Ιδιότητες και χρήσεις …Τι είναι η Εχινάκεια?

Εχινάκεια (Echinachea) – Ιδιότητες και χρήσεις …Τι είναι η Εχινάκεια?
 
Η εχινάκεια είναι ένα θαυματουργό φυτό-βότανο.
 
Το άνθος της εχινάκειας μοιάζει με μαργαρίτα και τα φύλλα της είναι συνήθως ροζ ή μωβ.
 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ρίζα του ονόματος αυτού του βοτάνου είναι από την Ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του! …αν και πρόκειται για φυτό των Ινδιάνων.
 
Η εχινάκεια ή εχινάτσια (Echinacea purpurea) έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για τις ευεργετικές ιδιότητες της.
 
Αποτελεί ένα εξαιρετικό σύμμαχο κατά του κρυολογήματος και της γρίπης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς παρενέργειες.
 
Πολλές φορές ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζουμε μικρές γρίπες, να λοιπόν ένας φυσικός τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε!
 
Φαίνεται επίσης πως μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του κρυολογήματος, γι’ αυτό το λόγο πολλοί παίρνουν προληπτικά εχινάκεια (κατά τους χειμερινούς μήνες).
 
Επίσης χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή).
 
Η εχινάκεια έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.
 
Η εχινάκεια αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς λόγους.
 
Mερικές από τις ουσίες που περιέχει είναι οι πολυσακχαρίτες, γλυκοσίδια (εχινακίνη), πολυκετυλένια, αλκυλαμίδια, βεταϊνη, εχινολόνη, χουμουλένιο, κάλιο, σίδηρο, χαλκό, ινουλίνη, βιταμίνες Α, C και Ε, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, τα αλκαμίδια και το καφεϊκό οξύ (εχινακοσίδη, κυναρίνη).
 
Όλα τα είδη της εχινάκειας περιέχουν ουσίες που υπάγονται στην κατηγορία των φαινολών. Οι φαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία.
 
Σε τι μορφές κυκλοφορεί?
 
Εκτός από το φρέσκο και το αποξηραμένο βότανο που γίνεται ρόφημα, υπάρχουν χάπια (αναβράζοντα και μη), αλοιφές, σιρόπια, βάμματα και εκχύλισμα.
 
Είναι ασφαλής?
 
H εχινάκεια θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα.
Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι τοξική.
 
Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή όμως από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων.
 
H χρήση της απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, όπως και σε άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, αυτοάνοσα νοσήματα, ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες.
 
Δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά, όπως η κορτιζόνη, γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βότανο καταστέλλει τη δράση τους.
 
Όταν λαμβάνεται από το στόμα, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στη γλώσσα.
 
Δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από 2 μήνες, επειδή χάνει την αποτελεσματικότητά της και μπορεί να έχει την αντίθετη από την επιθυμητή δράση, δηλαδή να ρίξει την άμυνα του οργανισμού.
Για το λόγο αυτό, οι συχνοί χρήστες χρειάζονται περιόδους αποχής, ώστε να διατηρείται η τονωτική της δράση.
 
Συμβουλή: Πριν προμηθευτείτε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με άλλα βότανα, συμπληρώματα ή φάρμακα
 
Πηγή 1

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.