Συνεντευξεις

Αποκλειστική συνέντευξη: Χριστίνα Πομόνη (Συγγραφέας)

Το καλοκαίρι πέρασε, και δυστυχώς ο καιρός άρχισε να θυμίζει φθινόπωρο/χειμώνα.
Ήρθε λοιπόν ο καιρός να ξαναρχίσουμε τις συνεντεύξεις μας σαν Gynaika.gr! :)

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι μία καλή αρχή θα ήταν με μία γυναίκα συγγραφέα, την «νέα» στο χώρο Χριστίνα Πομόνη και το βιβλίο της «Σιωπή σας όρκος».

Αρχικά να σε ευχαριστήσω Χριστίνα για το χρόνο σου και την συνέντευξη και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο βιβλίο!

Ευχαριστώ πολύ και καλώς σας βρήκα!

Ε: Είδα ότι η συγγραφή του βιβλίου έγινε όταν είχες φύγει στο εξωτερικό (Αμερική) για 3 χρόνια. Υπήρξε κάποιο γεγονός που σε έκανε να γράψεις το βιβλίο σε εκείνη τη χρονική στιγμή ή σε ενέπνευσε η… ξενιτιά; Ζούσες στην Αμερική αλλά έγραφες για ένα νησί στην Ελλάδα…

Ουσιαστικά, στην Αμερική μου μπήκε η ιδέα να γράψω σαν απόρροια πολλών και διαφορετικών πιέσεων, όμως το βιβλίο γράφτηκε στην Ελλάδα. Στην Αμερική, έφτιαξα τον σκελετό μέσα στο μυαλό μου και φυσικά σκεφτόμουν βασικά στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, τον τόπο που θα ήθελα να εξελιχθεί η ιστορία μου.

Ε: Μου άρεσε ο τίτλος του βιβλίου, είναι απλός αλλά εμπεριέχει ένα είδος μυστηρίου. Το βιβλίο που εστιάζει; Έρωτας, μυστήριο ή…ψυχολογία; Πες μας δύο λόγια για το βιβλίο.

Η σιωπή είναι πάντοτε μυστήρια. Το βιβλίο βασίζεται σε περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις, σε ένα μυστικό που αποκρύπτεται με επιτυχία για 37 χρόνια, ώσπου κάποιες συγκυρίες και αποφάσεις, ανατρέπουν τις ισορροπίες. Επομένως, η ψυχολογία παίζει ρόλο, το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν πρέπει να κάνουν κάτι το οποίο, ουσιαστικά, τους επιβάλλεται, για ποιον λόγο ο καθένας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο, πώς συνδέονται οι συμπεριφορές.

Ε: Έχοντας μιλήσει και με άλλους συγγραφείς σας έχω χωρίσει σε δύο «στρατόπεδα». Υπάρχουν οι συγγραφείς που θεωρούν λάθος να βάζουν προσωπικά στοιχεία ή δεδομένα στα βιβλία τους, και συγγραφείς που το θεωρούν απαραίτητο. Εσύ σε ποιο στρατόπεδο θα έβαζες τον εαυτό σου, και γιατί;

Σαφώς είμαι από τους συγγραφείς που μοιράζονται προσωπικά στοιχεία. Απαραίτητο δεν ξέρω αν είναι, όμως, δεν μπορώ να γράψω μια ιστορία εντελώς φανταστική, αν δεν υπάρχει μέσα της κάτι πολύ βασικό: η ψυχή μου. Μπορεί το απολύτως βιωματικό κομμάτι σε ένα βιβλίο 400 σελίδων να είναι ελάχιστο, όμως θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί ολόκληρη η φανταστική πλοκή που ακολουθεί.

Ε: Εν καιρώ κρίσης πόσο εύκολο είναι κάποιος να επιλέξει να γίνει συγγραφέας; Τι συμβουλές θα έδινες στους νέους συγγραφείς;

Δεν θα συνέδεα τη συγγραφή με την κρίση ή με τα χρήματα. Η συγγραφή είναι εκτόνωση ψυχής. Τα χρήματα θα έρθουν, αν έρθουν, όσα έρθουν, όποτε έρθουν, αν βάλεις μέσα στο κείμενο σου εσένα, την ψυχή σου, όχι την οικονομική αποτίμηση του έργου σου. Δεν ξέρω πώς είναι να γράφεις για να βγάλεις λεφτά, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τι αρέσει σε τόσους πολλούς ταυτόχρονα. Ούτε μπορώ να σκεφτώ αλλιώς από το πώς σκέφτομαι όταν γράφω. Σαφώς και εν καιρώ κρίσης χρειαζόμαστε τα χρήματα, όμως, για μένα, η συγγραφή δεν είναι μέσο επιβίωσης οικονομικής αλλά πρωτίστως ψυχολογικής. Επομένως, αν υπάρχει το ταλέντο, βάλτο στο χαρτί και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν.

Είναι δύο ερωτήσεις που μας αρέσει να κάνουμε πάντα στις συνεντεύξεις μας…
Ε: Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη?

Δεν ξέρω την απάντηση γιατί δεν είναι μία. Υποθέτω, ωστόσο, με μεγάλο βαθμό ασφαλείας, το να έχει ισορροπία συναισθηματική.

Ε: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει και σε βοήθησε ως άνθρωπο και ως γυναίκα;

Να μην ακούω τη γνώμη ανθρώπων που δεν εκτιμώ. Χαμένος χρόνος.

Ε: Κλείνοντας πες μας… Να περιμένουμε και νέο βιβλίο από εσένα?

Οπωσδήποτε! Άλλωστε, το δεύτερο είναι στο τέλος του δρόμου (μου), άρα έρχεται στον δικό σας.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας αφιέρωσες και σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις και εύχομαι και σε σας τα καλύτερα!

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.