Υγεια & Fitness

Νέες μέθοδοι αντισύλληψης (IUD/Coil – Implanon/Larc – Depot/Provera)

Στο εξωτερικό εκτός του χαπιού αντισύλληψης ή «της επόμενης μέρας» υπάρχουν αρκετές επιλογές που στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως γνωστές, σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές.
 
Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην Αμερική είναι αυτή τη στιγμή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα η χρήση ενδομήτριων συσκευών αντισύλληψης (που ονομάζονται IUD ή Coil) έχουνε τριπλασιαστεί!
 
H Dr Kathy McNamee μάλιστα λέει ότι περίπου το 9% των γυναικών στην Αυστραλία χρησιμοποιεί IUD. Είναι φτηνό, αποτελεσματικό και κρατάει για πολύ καιρό (περίπου 5 έτη), με μία κάρτα υγείας κοστίζει 6 δολάρια. Σε αντίθεση με τα χάπια που το μέσο κόστος θα ήταν περίπου 320 δολάρια.
 
Το ποσοστό επιτυχημένης αντισύλληψης της μεθόδου IUD πλησιάζει το 100%!
 
Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουνε αντιμετωπίσει προβλήματα με τα IUD, παρ’ αυτά σε μερικές περιπτώσεις γυναίκες έχουνε γδαρθεί εσωτερικά κατά την εισαγωγή του ή έχει μετακινηθεί/πέσει εκτός της μήτρας.
 
IUD - Coil
 
Η Dr Parghi υποστηρίζει όμως με σθένος αυτή τη μέθοδο, ενώ λέει ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να αποτρέψει προ-καρκινικά κύτταρα στην ουρήθρα. Ολοκληρώνει τη θέση της τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα εμπορικό συμφέρον από τη χρήση των IUD.
 
Μοιάζει ιδανικό ως λύση αλλά η τοποθέτηση του δεν είναι ότι πιο εύκολο, πρέπει να γίνει από ειδικό γιατρό και με σωστές συνθήκες (πολλές γυναίκες θα χαρακτήριζαν την διαδικασία «άβολη»).
 
Πολλές γυναίκες όμως το θεωρούν εξαιρετική λύση λέγοντας «δεν μπορεί να αγοράζεις οργανικά τρόφιμα, να τρως υγιεινά και μετά να παίρνεις χημικά χάπια κατά της εγκυμοσύνης», ενώ κάποια άλλη αναφέρει «δεν νοιώθω ωραία με το να παίρνω ένα χάπι που ξέρω ότι αλλάζει τις ορμόνες μέσα μου».
 
Δυστυχώς πολλές γυναίκες δεν χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αλλά το πατροπαράδοτο «τράβηγμα» (λίγο πριν «ολοκληρώσει» ο άντρας…τραβιέται). Κάποιοι γιατροί μάλιστα αστειευόμενοι σχετικά με αυτή τη μέθοδο λένε «είναι καλή μέθοδος αν δεν σε πειράζει να μείνεις έγκυος».
 
Μια άλλη εναλλακτική είναι το Implanon (αλλιώς γνωστή ως LARC), μία μικροσκοπική συσκευή που μπαίνει στο χέρι και απελευθερώνει ορμόνες για 3 έτη. Κάποιοι γιατροί όμως λένε ότι μπορεί να προκαλέσει απρογραμμάτιστη αιμορραγία ή σημάδια στο δέρμα σε μεγάλο ποσοστό γυναικών (40%).
 
Implanon
 
Επίσης υπάρχει η εναλλακτική του «εμβολίου» Depo Provera που διαρκεί 3 μήνες. Δυστυχώς η μακροχρόνια χρήση του έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση και έτσι δεν καλή επιλογή για μόνιμη αντισύλληψη.
 
Depo-provera
 
Πηγή

Λέξεις-κλειδιά

Delis Panagiotis

Marketing and advertising expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close