Κοιλιοπλαστική-Νέα μέθοδος PTS “no pain-no drain” Χωρίς πόνο και παροχετεύσεις

Τι είναι η κοιλιοπλαστική; Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής

 
Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής #1
 
Η κοιλιοπλαστική είναι μια τεχνική της πλαστικής χειρουργικής που έχει σαν σκοπό να τεντώσει αφενός το χαλαρό δέρμα της κοιλιακής χώρας μετά από εγκυμοσύνες,αυξομειώσεις βάρους λόγω δίαιτας ή χειρουργικής του στομάχου.Η τεχνική χρησιμοποιείται από τους πλαστικούς χειρουργούς σε όλο το κόσμο εδώ και πολλά χρόνια.Η κοιλιοπλαστική οδηγεί σε πολύ καλά αποτελέσματα όταν οι ασθενείς έχουν BMI (Δείκτη μάζας σώματος από 24-32).
 
Ένα από τα προβλήματα που συναντούν οι πλαστικοί χειρουργοί με την επέμβαση είναι η δημιουργία υγρώματος (seroma) που παρ όλη την εξέλιξη και τις τροποποιήσεις της επέμβασης δεν σταματά να είναι ένα θέμα στα παγκόσμια συνέδρια της πλαστικής χειρουργικής.
 
Αυτός λοιπόν είναι ο κύριος λόγος που οι ειδικοί πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν σωληνάκια-παροχετεύσεις (Drain) πριν το τέλος κάθε επέμβασης. Οι παροχετεύσεις αυτές αφαιρούνται ανάλογα με το πρωτόκολλο του κάθε πλαστικού χειρουργού από δυο έως και επτά ημέρες μετά την επέμβαση. Εμείς αφαιρούμε τα σωληνάκια 48 ώρες μετά την επέμβαση.
 
Τα υγρώματα που είναι της τάξεως του 6% συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αυτόματη παροχέτευση και ίαση.Η κύρια αιτία του υγρώματος είναι ο κενός χώρος και ίσως η κάκωση των λεμφαγγείων.
 
Τι σημαίνει κενός χώρος-Dead space
Κενός χώρος είναι το κενό μεταξύ του δέρματος που ξεκολλάμε στην κοιλιοπλαστική από το τοίχωμα των μυών.Αυτό οδηγεί σε μια ελεύθερη παροχή υγρού που δημιουργεί το ύγρωμα. Τα ράμματα PTS μειώνουν το χώρο αυτό και παράλληλα μειώνουν την τάση στο σημείο συρραφής,της τομής πάνω από το εφήβαιο.
 
Η νέα τεχνική Κοιλιοπλαστική-PTS no pain-no drain:
Τι είναι και σε τι βοηθάει;
Η νέα τεχνική συνίσταται στην τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων PTS (progressive tension sutures) στο εσωτερικό τμήμα του δέρματος που γίνεται σε δυο διαστάσεις η μια σειρά στην μέση γραμμή κάθετα και η δεύτερη σε οριζόντιο επίπεδο σταδιακά κλείνοντας την κοιλιοπλαστική εσωτερικά από πάνω πρός τα κάτω με τα ειδικά ράμματα PTS χωρίς να αφήνουμε κενό.
 
Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής #2

Σχήμα 1: σταδιακή τοποθέτηση των ραμμάτων PTS.

Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής #3

Σχήμα 2:Δείτε την διαφορά μεταξύ της παλιάς τεχνικής και της νέας πώς τοποθετούνται τα ράμματα PTS και κλείνει κάθε κενός χώρος.

 
Τα ράμματα τοποθετούνται στην scarpa fascia και στην fascia των μυών.Περιττό να πούμε ότι οι μύες τεντώνονται όπως γίνεται κλασσικά πάντα, και επιπλέον με τα ράμματα PTS επιτυγχάνουμε και γράμμωση στην μέση γραμμή της κοιλιάς αλλά και λέπτυνση της μέσης.Η λογική των ραμμάτων αυτών είναι να κλείσουμε κάθε ελεύθερο χώρο με αποτέλεσμα να κλείσει αεροστεγώς όλη η κοιλιά από πάνω μέχρι την τελική τομή στο εφήβαιο.
 
Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής #4

Εικόνα 3,4:Σταδιακή τοποθέτηση των ραμμάτων PTS στο χειρουργείο και κλείσιμο του κενού χώρου.

 
Αυτό έχει σαν συνέπεια την αποφυγή τοποθέτησης παροχετεύσεων -σωληνάκια (no drain).Παράλληλα τοποθετούμε ειδικό καθετηράκι κοντά στην μέση γραμμή στην fascia πλησίον του ομφαλού εσωτερικά μέσω του οποίου δίνουμε ειδικό κοκτέιλ αναλγητικών τις πρώτες ώρες αμέσως μετά την επέμβαση που οδηγεί σε μια κοιλιοπλαστική χωρίς πόνο (no pain).

 

Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής #5Εικόνα 5: τοποθέτηση του ειδικού καθετήρα μέσω του οποίου γίνεται η έκχυση του αναλγητικού κοκτέιλ.

Επιπλέον η νέα τεχνική δημιουργεί τον νέο ομφαλό χωρίς τομή μια και ράβεται στην νέα θέση με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην φαίνεται.

Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής #6Σχήμα 3:Η παλιά τεχνική με εμφανή την τομή του νέου ομφαλού.

Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής #7

Σχήμα 4:η νέα τεχνική του νέου ομφαλού όπου η τομή κρύβεται εσωτερικά και δεν φαίνεται μετά την επέμβαση.

 

Η νέα μέθοδος την κοιλιοπλαστικής no pain-no drain μπορεί να γίνει επί εξωτερικής βάσεως η με παραμονή ένα βράδυ στην κλινική. Οι χειρουργημένοι ενθαρρύνονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και θα πρέπει να σηκώνονται 3-4 φορές την ημέρα τις πρώτες τρεις ημέρες. Μπορούν να σταθούν τεντωμένοι σε όρθια θέση σε 2-3 ημέρες. Πάντα χρησιμοποιούμε μια ειδική ελαφράς επίδεσης ζώνη κοιλίας. Βαριές εργασίες και γυμναστική επιτρέπουμε μετά από 4-6 εβδομάδες.

 

Αποτελέσματα:

Κοιλιοπλαστική πριν/μετά #1

Κοιλιοπλαστική πριν/μετά #2

Περισσότερα στο site του κου Καποσίτα (click εδώ).

Νώντας Καποσίτας

M.D, PhD - Πλαστικός Χειρουργός Εξειδικευθείς στο University of Illinοis at Chicago, USA, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της American Society for Aesthetic Plastic Surgery (A.S.A.P.S) και της International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.